Happy Healthy bij Bokstherapie - Bokstherapie.nl

Happy Healthy bij Bokstherapie

Door Sara Kroon

Marcel Amstelveen (43) heeft een bijzondere boksschool. Hij combineert vechtsport met therapeutische sessies. Happy Healthy magazine ging kijken bij een training van Bokstherapie.nl. Wat maakt boksen zo’n goede manier van trainen? Het is net als in het echte leven: als je niet uitdeelt, moet je ontvangen. Boksen is confronterend.

Op een dinsdag in januari klop ik aan bij Bokstherapie.nl in Amsterdam. Er is een training van één uur in een groep van vijftien tot twintig mensen. Dit is dus geen één-op-één bokstherapie sessie. Maar de manier waarop de training hier wordt gegeven werkt ook therapeutisch. “De bokstraining die wij geven is voor iedereen geschikt, ook als je weinig of geen ervaring hebt,” vertelt Marcel Amstelveen. “We geven lessen in gemengde groepen, met mannen en vrouwen, beginners en gevorderden. Je zult snel verandering merken in je houding en conditie, maar ook boek je snel vooruitgang in techniek.”

“Boksen geeft je een uitdaging”

De mensen druppelen langzaam binnen en zoeken een plekje waar ze deze les willen gaan staan. De beginners en de gevorderden zoeken elkaar op; de vier gevorderden in de boksring. Iedereen is vriendelijk tegen elkaar. Het is net nieuwjaar geweest, de beste wensen gaan over en weer. Als iedereen gesetteld is gaat de les beginnen. En daarvoor gaan we meteen weer naar buiten! Want iedere les begint met twee rondjes om het pand hardlopen als warming-up.

Dan begint het boks-gedeelte van de training. Marcel Amstelveen: “Ik vind het belangrijk dat er recreatief wordt gebokst en dat er niet te veel aandacht wordt gevestigd op sparren. In de lessen wil ik dat de inzet honderd procent is en dat de combinatie vooral cardio-training met boksen is. Techniek is niet voor iedereen de belangrijkste focus. Boksen en therapie vormen een goede combinatie, omdat je kijkt naar wat mensen doen en waarom mensen bepaalde patronen hebben. Boksen geeft je een uitdaging. En natuurlijk is het is goed om in beweging te zijn.”

Alle deelnemers krijgen even de tijd om wat water te drinken en zich ready te maken voor het laatste gedeelte van de les. De trainster vraagt of er duo’s gemaakt kunnen worden en legt de training verder uit. Twee directe stoten, gevolgd door een linkse en rechtse hoek. Dit wordt vier keer herhaald – een flinke uitdaging voor je conditie.

Sommige deelnemers trainen nog een uur langer

Sommige deelnemers hebben buiten de groepslessen om ook nog één-op-één bokstherapie bij Marcel. Deze mensen hebben klachten die kunnen variëren van relatieproblemen, trauma’s en rouw tot stress, burn-out en agressie-problematiek. Marcel begint elke eerste afspraak met dezelfde vraag: wat komt de cliënt eigenlijk doen en waar loopt hij of zij tegenaan? Na het gesprek volgt het fysieke gedeelte en krijgen de meeste mensen meteen bokshandschoenen aan.

Onze training loopt op z’n einde. Iedereen is uitgeput en bezweet. Als afsluiting rennen we opnieuw een rondje buiten. Sommige deelnemers trainen zelfs nog een uur achter deze training aan, omdat ze het zo lekker vinden om te boksen. Iedereen kletst nog even met elkaar, totdat Marcel Amstelveen de training afsluit: “Dit was een heerlijke en effectieve bokstraining. Tot volgende week!”

Mijn naam is Sara Kroon en ik ben 20 jaar oud. Ik studeer communicatie aan de hogeschool Inholland in Diemen. Voor school heb ik de opdracht gekregen om een sfeerreportage te schrijven voor mijn eigen Happy Healthy magazine. Deze blogpost is een licht aangepaste versie van het artikel dat in Happy Healthy is verschenen.

 

Scroll naar boven

jongerencoaching 

Nieuw: Jongerencoaching en begeleiding met de methodiek bokstherapie: Ontdek je kracht, vind je groei!